Passa al contingut principal

Entrevista: Jordi Sanjaime, alcalde del Mareny

El passat 11 de juny, Jordi Sanjaime acomplia un any de la reelecció com a Alcalde del Mareny de Barraquetes. Hem aprofitat l'ocasió per a entrevistar-lo i què ens conte el dia a dia de l'Ajuntament del nostre poble que ell presideix. Ens informa també sobre algunes novetats de les qual anem a poder gaudir les marenyeres i els marenyers.


Jordi Sanjaime, alcalde del Mareny de Barraquetes.


Diari Independent: Fa un any per aquestes altures, es repetia la teua reelecció com a Alcalde d'El Mareny de Barraquetes, després d'unes eleccions en les que obtinguéreu els 7 regidors de la vostra llista. Pensaveu que anaveu a obtindre tots els regidors possibles?

Jordi Sanjaime: La veritat és que no, però als polítics sempre ens queda allò de traure el màxim possible. Pensàvem que potser mantindre els que teníem, o millorar-lo un poc, però el màxim, ens va sorprendre un poc.


DI: Alguna volta havies pensat en ser alcalde? Des de quan?

JS: La veritat és que no, perquè el Mareny té Ajuntament propi des de fa 13 anys, i fins que no es va convertir en EATIM, no hi havia alcalde com a tal.

Però quan es va crear, jo ja estava molts anys afiliat al partit en el qual estic, i m’ho van proposar. M’ho vaig pensar seriosament i vaig creure que era una bona oportunitat per a millorar el poble en el qual sempre he viscut, i que sempre vols fer coses positives per ell.

Crec que durant aquestos 5 anys que portem, hem demostrat que valem, la gent ens ha demostrat que podem continuar amb els seus vots, i seguirem treballant per tots els nostres veïns.

DI: Estàs d'acord amb l'actual sistema electoral per a les EATIM, amb les llistes obertes? Per què?

JS: Nosaltres ja havíem entrat per l’antic sistema. Quan hi ha un sistema que funciona bé, no cal canviar-lo.

L’ajuntament del Mareny en el seu dia va recórrer al defensor del poble, perquè no creguem que davant una cosa tan important per a un poble, no siga consultada a estos.

Aquesta llei, en certa forma, diuen que va ser avalada per la Federació de Municipis de la Comunitat Valenciana. No obstant això, hi havia molta gent que estava en contra. Ells diuen que era per a donar una representació més àmplia, però ha estat tot el contrari.

Després de vore els resultats electorals, podríem dir, que ens agrada. Però no és així, nosaltres preferim l’anterior sistema, perquè aquest el trobem un poc complex.

DI: Penses que d'ací uns 25 ó 30 anys l'Agricultura seguirà sent el motor econòmic de la nostra localitat?

JS: Estem en un procés en el qual va a canviar tot. On estem nosaltres, la Ribera Baixa, sempre ha sigut l’agricultura el  motor econòmic, i ara pensem que està infravalorada.


Està clar que l’agricultura ha canviat molt, però pense que si l’agricultura ens ha fallat, seria l’hora de començar a produir.
Ara la producció se n’ha anat fora, i nosaltres només podem comprar i vendre, no produir. Jo crec que possiblement, algun dia els polítics reaccionen i intenten que els pobles siguen autosuficients per a donar-se menjar i produir els seus productes propis, i no que la producció estiga desplaçada a països com La Xina o Pakistan.



DI: Dins del vostre programa electoral, estava assumir la competència de platges i així optar a l'obtenció de la Q de Qualitat. Quan serà possible açò?


JS: Jo pense que serà possible quan l’Ajuntament de Sueca ens done els diners que corresponen a l’EATIM. Perquè clar, les competències es demanen amb diners. De fet estem treballant per això, no és una cosa que hem deixat de costat.




DI: Penses que l'EATIM hauria de rebre un tracte diferent, tant des de l'Ajuntament de Sueca, com des d'altres administracions?


JS: Doncs sí, primer perquè és un Ajuntament xicotet i disponibilitat econòmica en té poca. Nosaltres a Sueca demanem diners, competències, i un conveni en el qual arribem a un acord i no haver d’anar a Sueca tots els anys a reclamar diners, sinó a dedicar-nos a governar els nostres pobles.

Per part de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València, el que he de dir és que tenen la gran pocavergonya d’adeudar-nos des del 2009 al voltant de 70.000 €, de subvencions, que hem hagut de pagar de la nostra butxaca, perquè teníem amenaces de què si no ho pagàvem ens portaven al contenciós.

En aquest cas, hi ha una subvenció de 2.009 que ens va concedir la Generalitat que pujava a 63.000 €, i que a hores d’ara, està pagada íntegrament per l’Ajuntament del Mareny, a l’espera de què ens la paguen. Això per a un Ajuntament xicotet, invertir aquesta quantitat de diners suposa un forat molt gran per a les arques municipals.

La Diputació diu que ajuda als pobles xicotets. En aquest cas, algunes subvencions que ens han denegat, s’haurien d’haver aprovat pels pocs recursos dels que disposem.



DI: El Mareny de Barraquetes té ajuntament propi des de que fa 13 anys va ser declarat EATIM. El poble ha canviat moltíssim. Quines coses destaques de les que ja s'han aconseguit? I quines són les que no tenim encara i t'agradaria aconseguir?


JS: Des de que som EATIM tenim una autonomia. També tenim més consciència de poble, perquè si la gent necessita alguna cosa pot anar a l’Ajuntament del Mareny sense haver de desplaçar-se a Sueca. A l’hora del manteniment del poble s’ha millorat, jo diria que en un 200%.

Pensem que el més fonamental com a Ajuntament, és l’obtenció de més competències, per a donar més privilegis a la gent del Mareny, i assumir-les nosaltres mateixa. A banda de què podriem crear borses de treball per a determinats treballs que donaríem des de l’Ajuntament com pugen ser els treballs estiuencs per a la platja.



DI: Des de 2007 s'està treballant per a recuperar el terme que històricament a pertenescut al Mareny de Barraquetes. Creus que serà possible recuperar-lo, com ho fareu? Fins on arribaria exactament el terme que reclameu per al Mareny?


JS: Sí, quan parlem del Terme del Mareny, és més del doble del que tenim. Pensem que en el tema del Terme, no se’ns ha donat el que ens toca. En el seu dia hi hagué una gent que ho va negociar, la qual mereix tot el meu respecte, però pense que s’hauria d’haver forçat un poc més.

Amb més terme, és millor perquè quan més terme més contribució, i són diners que després el Mareny pot gestionar per a coses del poble, donar treball, atendre les demandes del nostre poble.




DI: Si vols afegir alguna cosa, ara és el moment.

JS: Sí, doncs m’agradaria dir que estem esperant que la Diputació ens instal·le Wi-Fi al Mareny, tant a la zona del poble com la de la Platja, perquè pensem que l’internet ací és prou deficient i car.

Entre altres coses, també estem negociant amb la Diputació un passeig carril-bici, que anirà des de la Cooperativa fins els Càmping Les Palmeres, el qual permetrà a la gent anar per ací amb més facilitat.

Per últim, convidar a la gent a què participe en les nostres activitats estiuenques, com són el Juliol Esportiu, les festes de Sant Roc, i la setmana cultural que tenim preparada per a finals d’agost.

DI: Moltes gràcies per haver participat en aquesta entrevista. A seguir treballant pel Mareny.

JS: Gràcies a vosaltres, estaré a la vostra disposició.

Comentaris

  1. Ànim a Jordi i al seu equip de govern per lluitar pels nostres drets com a poble, per anar augmentant poc a poc les activitats i serveis, i per estar al costat dels veïns i no per dalt..Des de l´humiltat d´un poble menut que sempre s´ha sentit gran, entre tots i totes anirem fent

    ResponElimina
  2. Una gran entrevista! Ànim Jordi, tu i el teu equip de govern esteu fent dia a dia un gran treball per el Mareny de Barraquetes. Felicitats per el vostre treball que heu fet fins ara i a seguir aixina!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Tot aquell comentari que continga insults o males formes serà esborrat.

Entrades populars d'aquest blog

El C.C. Mareny de Barraquetes a Riola

Els representants marenyers. Ahir dissabte a les 20 h, tenia lloc la XIII Volta a Peu pel Xúquer de Riola , coincidint amb les seues festes patronals. Aquesta era la 10a prova del II Circuit CRM Ribera de Xúquer . En una setmana, el nostre Club de Córrer ha estat representat en dos curses .

L'albufera concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies

Ànecs en la sèquia dels arbres. El Parc Natural de L'Albufera , del qual forma part també el Mareny de Barraquetes, concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies diferents, amb registres històrics d'exemplars de moret comú , flamenc o negret comú , segons l'últim Cens Internacional d'Aus Aquàtiques Hivernants realitzat en tots els aiguamolls. Fonts de la Conselleria de Medi Ambient han informat que les xifres aconseguides aquest hivern vénen marcades pels màxims sense precedents per a aquest aiguamoll del moret comú, amb prop de 700 exemplars, de flamenc, amb 640 i de negret comú, del que s'han registrat més de 130.

Contar-Comptar Enrere

Contar enrere no és el mateix que comptar enrere... Contar i comptar, dues paraules que fonèticament es confonen molt si no hi estem atents. Contem cada dia i comptem cada dia també. Contem històries de veres o imaginàries, del present i del passat; inventem històries de futur, relats de fets anònims o propis que adornem literàriament quan ens convé o simplifiquem si ens afecta massa o ens dol.