Passa al contingut principal

La palla de l'arròs s'ha podrit i contamina les sèquies de l'Albufera

Color de l'aigua junt
a la palla podrida.
La palla s'ha quedat en els camps d'arròs, i a l'entrar en contacte amb l'aigua, s'ha podrit. Aquest fet és un autèntic verí, sobretot, per als peixos autòctons. El procés de putrefacció del residu de la sega de l'arròs, ja porta un mes en les sèquies que envolten el llac de l'Albufera, entre elles, les del Mareny de Barraquetes. 

No obstant això, aquesta situació ja afecta a totes les sèquies de l'Albufera. La palla no es pot cremar per la prohibició de la Generalitat, que segueix les directrius de la Unió Europea, aleshores, la palla es fangueja (es barreja amb el fang) quan encara està tendra, i per tant, s'accelera la putrefacció.

L'alcalde del Mareny, Jordi Sanjaime, com també ho ha fet l'alcalde del Perelló, Miguel Fos, han transmés la greu situació de les seues poblacions a la Conselleria de Medi Ambient per a què s'adopten solucions. Són nombrosos els veïns i les veïnes que es queixen per la desagradable situació, i és que no es pot anar pel carrer si no es va amb el nas tapat. És lamentable també, vore com els canals de les sèquies i els camps porten una aigua obscura, amb peixos surant morts.

Camp d'arròs, en fase de putrefacció.
El remei és ben difícil. Les ajudes de la Unió Europea al cultiu de l'arròs i les condicions que imposa Brussel·les per a repartir uns 470 euros per hectàrea (12 fanecades). Una quantitat econòmica que és vital per a assegurar-ne la viabilitat del cultiu. Tan sols les ajudes oficials permeten que els productors puguen seguir endavant.

A canvi, la Comissió Europea obliga a què no es creme la palla, com es feia abans, sinó que es triture, s'inunden els camps i es deixe podrir. És el que des de Brussel·les consideren que és més racional, des del punt de vista biològic i ecològic. El pitjor de tot és que, autoritats autonòmiques, signaren un compromís que obliga milers d'agricultors, als quals no consultaren, i veïns que no tenen res a vore amb l'assumpte acaben sofrint les conseqüències de les males, insuportables i inhumanes, olors.

El compromís amb la UE està per a una durada de 6 anys, i en queden 3. A banda de què no està gens clara una possible alternativa millor per a després.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El C.C. Mareny de Barraquetes a Riola

Els representants marenyers. Ahir dissabte a les 20 h, tenia lloc la XIII Volta a Peu pel Xúquer de Riola , coincidint amb les seues festes patronals. Aquesta era la 10a prova del II Circuit CRM Ribera de Xúquer . En una setmana, el nostre Club de Córrer ha estat representat en dos curses .

L'albufera concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies

Ànecs en la sèquia dels arbres. El Parc Natural de L'Albufera , del qual forma part també el Mareny de Barraquetes, concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies diferents, amb registres històrics d'exemplars de moret comú , flamenc o negret comú , segons l'últim Cens Internacional d'Aus Aquàtiques Hivernants realitzat en tots els aiguamolls. Fonts de la Conselleria de Medi Ambient han informat que les xifres aconseguides aquest hivern vénen marcades pels màxims sense precedents per a aquest aiguamoll del moret comú, amb prop de 700 exemplars, de flamenc, amb 640 i de negret comú, del que s'han registrat més de 130.

Contar-Comptar Enrere

Contar enrere no és el mateix que comptar enrere... Contar i comptar, dues paraules que fonèticament es confonen molt si no hi estem atents. Contem cada dia i comptem cada dia també. Contem històries de veres o imaginàries, del present i del passat; inventem històries de futur, relats de fets anònims o propis que adornem literàriament quan ens convé o simplifiquem si ens afecta massa o ens dol.