Passa al contingut principal

L'albufera concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies

Ànecs en la sèquia dels arbres.
El Parc Natural de L'Albufera, del qual forma part també el Mareny de Barraquetes, concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies diferents, amb registres històrics d'exemplars de moret comú, flamenc o negret comú, segons l'últim Cens Internacional d'Aus Aquàtiques Hivernants realitzat en tots els aiguamolls.

Fonts de la Conselleria de Medi Ambient han informat que les xifres aconseguides aquest hivern vénen marcades pels màxims sense precedents per a aquest aiguamoll del moret comú, amb prop de 700 exemplars, de flamenc, amb 640 i de negret comú, del que s'han registrat més de 130.

Per grups, el més nombrós és el dels ànecs, amb 34.048 exemplars; seguit de les gavines (17.245), les garses (7.362) i els cormorans (3.825). Per espècies, destaquen el collverd, que aquest hivern ha concentrat 17.000 exemplars; el cullera europeu, amb prop de 9.000 aus; el sarset i l'ànec colorit o sivert, ambdues amb xifres properes als 3.000 exemplars.

Una vegada més, i seguint amb la tendència registrada durant els últims anys, les xifres d'ànecs migradors hivernants -ànec rabut, ànec xiulador, ànec fris i porró europeu- són inferiors a les quals tradicionalment es registraven en L'Albufera.

L'ànec de collverd;
un dels més comuns.
Per la seua banda, les gavines segueixen sent de les més nombroses, com la gavina reidora, que ha registrat més de 15.000 exemplars, mentre que les garses, entre les quals destaquen la garsa real, garseta comuna, garsa bouera o martinet de nit, es mantenen estables amb registres similars als dels últims hiverns. Quant a les espècies catalogades en Perill Crític segons el Llibre Rojo de les Aus d'Espanya, destaca aquest hivern la presència del avetoro comú i el porró marró. Ocorre el mateix amb altres espècies escasses en el nostre territori durant l'hivern, com la cigonya negra, el negret especulat, garsa cangrejera o l'espàtula comuna, entre unes altres.

El seguiment de les aus aquàtiques en el Parc Natural de L'Albufera es realitza de manera conjunta i coordinada entre la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi ambient i la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEU/BirdLife), encarregada de la compilació de les dades obtingudes, amb la col·laboració del Servei Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València , la Fundació Global Nature i l'Autoritat Portuària de València .

El Cens Internacional d'Aus Aquàtiques Hivernants es desenvolupa a mitjan gener, conjunta i coordinadament entre més d'un centenar de països d'Europa, Àsia i Àfrica. El Parc Natural de L'Albufera forma part d'aquesta llista d'aiguamolls d'importància internacional des de 1989, precisament per la seua elevada concentració d'aus aquàtiques, tant en el període de nidificació com durant la hivernada.


Informació extreta de l'estudi realitzat per Las Provincias.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10.000 goles cridaren a Madrid a favor de les ELM

El passat dilluns 10, va tindre lloc a Madrid l'exitosa manifestació en contra de la supressió de les 3.725 Entitats Locals Menors de l'Estat espanyol.
A les 5:45 eixia el bus en direcció a Madrid des de la Cooperativa del Mareny de Barraquetes. 55 marenyers i marenyeres, de totes les edats, viatjaren cap a la capital d'Espanya per a recolzar l'Ajuntament del Mareny de Barraquetes, que igual que 3.724 juntes veïnals més, estan en perill per culpa de les retallades que s'estan aplicant des del govern central.

'Tasta el Mareny' i l'Escola Pública marquen l'agenda del cap de setmana

El Mareny de Barraquetes inaugura este cap de setmana la 3a Fira del Comerç i Turisme. L'esdeveniment, que tindrà lloc al carrer l'Església, tindrà com a protagonistes els productes agrícoles de temporada procedents de l'horta local.
Els stands locals estaran formats per l'Ajuntament del Mareny, Construccions J. Palacios, Montajes Mareny, El Casino, Fruites i Verdures Luci i Harlem Espectáculos. Des d'altres localitats vindran El Quemaito, Carnicería Isidora (Requena), Clòtxina Valenciana, Anchoas de Santoña i La Flama (Foodtruck).

El Consell valencià pretén catalogar la Platja del Rei com a 'platja natural'

El passat 31 de maig, l'alcalde Jordi Sanjaime i la regidora Marisa Carbó es van reunir amb Pilar Álvarez (Subdirectora General de Ports i Costes), Carlos Domingo (Director General d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat) i Francesc Signes (Subsecretari Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori) per a saber la situació de la platja del nostre poble, el Mareny de Barraquetes, després de les noves informacions.
Des de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori volen catalogar la Platja del Rei com a “platja natural” al tram de cordó dunar que comprén des del passeig fins a la desembocadura de la Gola.