Passa al contingut principal

S'ha constituït la Federació Valenciana d'Entitats Locals Menors

Constitució a la Barraca d'Aigües Vives.
Les Entitats Locals Menors (ELM) del País Valencià continuen la seua lluita per a evitar la seua supressió com s'ha plantejat en l'esborrany de la llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració Pública. Per a açò, s'ha constituït la Federació Valenciana d'Entitats Locals Menors a través d'una assemblea celebrada en la Barraca d'Aigües Vives on han estat present els alcaldes de les set ELM de la nostra autonomia.

«El nostre principal objectiu és aconseguir que es rectifique l'esborrany de l'avantprojecte d'aquesta llei i que se'ns reconega com a entitats territorials», ha assenyalat el president de la Federació triat per unanimitat en aquesta assemblea i alcalde del Perelló, José Miguel Fos (PP). En definitiva, la Federació busca defensar els drets i els interessos d'aquestes entitats i dels seus habitants ja que la nova llei posa en risc la seua continuïtat en contemplar la seua supressió.

«Al principi s'arreplegava la supressió de les entitats locals menors, però després de les nostres propostes s'ha fet marxa enrere. No obstant açò, ara no ens tallen el cap però ens tallen les extremitats ja que no ens defineixen en la llei encara que el seu eix principal és aclarir competències per a evitar duplicitats. Quedem indefinits i són les comunitats autònomes les que decideixen sobre les entitats», ha explicat el Secretari General de la Federació Espanyola d'Entitats Locals Menors (FEEM).

Des de la Federació estatal s'ha presentat com a argument en contra a la proposta de llei una anàlisi jurídica en el qual s'adjunten sentències del Tribunes Constitucional que determina que és l'Estat qui ha de legislar en les competències bàsiques de les administracions públiques.

A més d'evitar la supressió de les conegudes com a pedanies, la Federació Valenciana també busca que la nova llei que està gestant el Govern aclarisca les seues competències per a poder concretar el finançament que facilitaria el govern de les entitats locals. Així, en l'estatut d'aquesta organització es contempla la sol·licitud de participar de forma directa en la distribució dels tributs de l'Estat i no a través dels municipis d'origen com es fa en l'actualitat.

Manifestació de setembre a Madrid
en contra de la supressió d'ELM. 
«D'aquesta forma s'evitarien litigis entre els ajuntaments i es podrien realitzar projectes a llarg termini en conèixer el nostre finançament», ha apuntat Fos. També se sol·licita la participació directa en el repartiment dels impostos depenent del percentatge de població respecte al seu municipi.

En definitiva, les ELM busquen que s'aclarisquen les seues competències a nivell estatal perquè també es puga definir el finançament i acabar amb els problemes que en l'actualitat tenen moltes entitats al no estar clarament determinat.

Els representants de la FEEM es reuniren amb la Defensora del Poble i amb el President del Senat per a plantejar-li la seua postura sobre la nova llei. Reunions que estan mantenint amb els diferents òrgans per a aconseguir el suport i que també han sol·licitat a la Casa Reial.

Des de la Federació Valenciana faran les seues reivindicacions davant el Govern autonòmic que també és competent en aquesta matèria. «No deixem de ser pobles ja que tenim més habitants que molts municipis de la Comunitat», ha recordat el president de la Federació en la qual estan representats El Ballestar, Jesús Pobre, La Llosa de Camacho, La Xara, i tres ELM de la Ribera, El Perelló, El Mareny de Barraquetes i la Barraca d'Aigües Vives.

Les Entitats Locals Menors també han defensat el caràcter democràtic d'aquestos xicotets municipis ja que són els únics alcaldes i regidors que són triats per llistes obertes.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El C.C. Mareny de Barraquetes a Riola

Els representants marenyers. Ahir dissabte a les 20 h, tenia lloc la XIII Volta a Peu pel Xúquer de Riola , coincidint amb les seues festes patronals. Aquesta era la 10a prova del II Circuit CRM Ribera de Xúquer . En una setmana, el nostre Club de Córrer ha estat representat en dos curses .

L'albufera concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies

Ànecs en la sèquia dels arbres. El Parc Natural de L'Albufera , del qual forma part també el Mareny de Barraquetes, concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies diferents, amb registres històrics d'exemplars de moret comú , flamenc o negret comú , segons l'últim Cens Internacional d'Aus Aquàtiques Hivernants realitzat en tots els aiguamolls. Fonts de la Conselleria de Medi Ambient han informat que les xifres aconseguides aquest hivern vénen marcades pels màxims sense precedents per a aquest aiguamoll del moret comú, amb prop de 700 exemplars, de flamenc, amb 640 i de negret comú, del que s'han registrat més de 130.

Contar-Comptar Enrere

Contar enrere no és el mateix que comptar enrere... Contar i comptar, dues paraules que fonèticament es confonen molt si no hi estem atents. Contem cada dia i comptem cada dia també. Contem històries de veres o imaginàries, del present i del passat; inventem històries de futur, relats de fets anònims o propis que adornem literàriament quan ens convé o simplifiquem si ens afecta massa o ens dol.