Passa al contingut principal

Els sindicats agraris protestaran per la supressió de les ajudes de l'arròs amb una tractorada

Tractorada de l'any passat,
a l'alçada del Mareny.
La sectorial arrossera de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) va acordar en la vesprada de dimecres 6 de novembre convocar una tractorada en protesta per la delicada situació que travessa el referit col·lectiu agrari i que es realitzarà el pròxim 28 de novembre entre les poblacions properes al parc natural de l'Albufera. Els detalls relatius al recorregut acabaran de concretar-se durant els pròxims dies.

La mobilització, en la qual participaran centenars de tractors procedents de totes les localitats arrosseres que circumden l'Albufera, està motivada per les greus dificultats financeres que vénen afrontant els conreadors valencians d'arròs i que obeeixen a diverses causes, si ben el detonant de la protesta té el seu origen en la supressió de les ajudes agroambientales previstes per al pròxim any. L'esgotament de la totalitat dels fons contemplats en el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) per al període 2007/2013 i a través dels quals es financen aquest tipus de subvencions impedeix que els arrossers puguen disposar de les referides ajudes l'any que ve.

“A Brussel·les, com és habitual, li ha faltat agilitat –explica el president de AVA-ASAJA,Cristóbal Aguado– a l'hora d'aprovar un nou PDR amb dotació pressupostària per a 2014, però resulta que la seua falta de previsió ens deixa amb un any en blanc en aquesta matèria i, en conseqüència, sense unes subvencions que són una eina fonamental en la mesura en què permet equilibrar la renda final dels arrossers. Si el cultiu de l'arròs deixa de comptar amb aquestes ajudes la seua viabilitat en 2014 es veurà seriosament amenaçada i açò és alguna cosa que no estem disposats a consentir. Els agricultors som, en gran manera, els garants dels parcs naturals en els quals es conrea l'arròs, com el de l'Albufera i el de Pego-Oliva, i dels quals es beneficia tota la societat, per la qual cosa no és ni just ni admissible que les administracions es desentenguen”

En aquest sentit, el màxim responsable de l'organització agrària apunta que “altres comunitats arrosseres, com és el cas de Catalunya o Murcia, ja han comunicat que van a prorrogar els fons necessaris per a sufragar les ajudes agroambientals abans que s'aprove el nou PDR i els arrossers valencians no podem quedar-nos en inferioritat de condicions als de la resta d'Espanya. La Comunitat Valenciana pateix una discriminació evident en matèria de finançament que es fa encara més evident en casos com a est. Per açò, li demanem a la Generalitat que faça un esforç per a obtenir aqueixos fons i evitar així el desastre que s'aveïna per al sector arrosser”.

Però el necessari equilibri financer dels productors, que es veurà compromès amb la supressió d'aquestes subvencions durant l'any pròxim, resulta tan precari per altres motius de major importància per als quals també s'exigiran solucions estables durant la tractorada del pròxim 28 de novembre. La causa principal d'aqueixa problemàtica situació en la qual està instal·lat el sector es troba en el control que, pràcticament en règim d'oligopoli, exerceixen sobre el mercat les grans empreses industrials. “Efectivament –denuncia Aguado­–, els arrossers pateixen una imposició sistemàtica de preus a la baixa que no es corresponen amb les cotitzacions internacionals i que són producte de pràctiques monopolístes que han de ser investigades i sancionades pel Govern central. Si a tot açò li afegim l'impacte negatiu de les importacions estratègiques per a alterar el mercat o les creixents limitacions en l'ús de productes fitosanitaris per a controlar les plagues ens trobem amb un panorama desolador al que és necessari oferir una resposta contundent”.

Per la seua banda, La Unió de Llauradors va decidir anit convocar mobilitzacions en el sector arrosser el pròxim dia 28 de novembre per la supressió de les ajudes agroambientals per al 2014. La Unió ja va denunciar esta situació fa unes setmanes i els seus òrgans directius han pres la decisió de protestar per la seua eliminació.

Catalunya per exemple sí ha decidit una pròrroga de les ajudes agroambientals per als seus arrossers que ací se’ns nega per part de la Generalitat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El C.C. Mareny de Barraquetes a Riola

Els representants marenyers. Ahir dissabte a les 20 h, tenia lloc la XIII Volta a Peu pel Xúquer de Riola , coincidint amb les seues festes patronals. Aquesta era la 10a prova del II Circuit CRM Ribera de Xúquer . En una setmana, el nostre Club de Córrer ha estat representat en dos curses .

L'albufera concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies

Ànecs en la sèquia dels arbres. El Parc Natural de L'Albufera , del qual forma part també el Mareny de Barraquetes, concentra 73.500 aus aquàtiques hivernants de 68 espècies diferents, amb registres històrics d'exemplars de moret comú , flamenc o negret comú , segons l'últim Cens Internacional d'Aus Aquàtiques Hivernants realitzat en tots els aiguamolls. Fonts de la Conselleria de Medi Ambient han informat que les xifres aconseguides aquest hivern vénen marcades pels màxims sense precedents per a aquest aiguamoll del moret comú, amb prop de 700 exemplars, de flamenc, amb 640 i de negret comú, del que s'han registrat més de 130.

Contar-Comptar Enrere

Contar enrere no és el mateix que comptar enrere... Contar i comptar, dues paraules que fonèticament es confonen molt si no hi estem atents. Contem cada dia i comptem cada dia també. Contem històries de veres o imaginàries, del present i del passat; inventem històries de futur, relats de fets anònims o propis que adornem literàriament quan ens convé o simplifiquem si ens afecta massa o ens dol.