Passa al contingut principal

Entrevista: Jordi Sanjaime, alcalde del Mareny

El passat 11 de juny, Jordi Sanjaime acomplia un any de la reelecció com a Alcalde del Mareny de Barraquetes. Hem aprofitat l'ocasió per a entrevistar-lo i què ens conte el dia a dia de l'Ajuntament del nostre poble que ell presideix. Ens informa també sobre algunes novetats de les qual anem a poder gaudir les marenyeres i els marenyers.


Jordi Sanjaime, alcalde del Mareny de Barraquetes.


Diari Independent: Fa un any per aquestes altures, es repetia la teua reelecció com a Alcalde d'El Mareny de Barraquetes, després d'unes eleccions en les que obtinguéreu els 7 regidors de la vostra llista. Pensaveu que anaveu a obtindre tots els regidors possibles?

Jordi Sanjaime: La veritat és que no, però als polítics sempre ens queda allò de traure el màxim possible. Pensàvem que potser mantindre els que teníem, o millorar-lo un poc, però el màxim, ens va sorprendre un poc.


DI: Alguna volta havies pensat en ser alcalde? Des de quan?

JS: La veritat és que no, perquè el Mareny té Ajuntament propi des de fa 13 anys, i fins que no es va convertir en EATIM, no hi havia alcalde com a tal.

Però quan es va crear, jo ja estava molts anys afiliat al partit en el qual estic, i m’ho van proposar. M’ho vaig pensar seriosament i vaig creure que era una bona oportunitat per a millorar el poble en el qual sempre he viscut, i que sempre vols fer coses positives per ell.

Crec que durant aquestos 5 anys que portem, hem demostrat que valem, la gent ens ha demostrat que podem continuar amb els seus vots, i seguirem treballant per tots els nostres veïns.

DI: Estàs d'acord amb l'actual sistema electoral per a les EATIM, amb les llistes obertes? Per què?

JS: Nosaltres ja havíem entrat per l’antic sistema. Quan hi ha un sistema que funciona bé, no cal canviar-lo.

L’ajuntament del Mareny en el seu dia va recórrer al defensor del poble, perquè no creguem que davant una cosa tan important per a un poble, no siga consultada a estos.

Aquesta llei, en certa forma, diuen que va ser avalada per la Federació de Municipis de la Comunitat Valenciana. No obstant això, hi havia molta gent que estava en contra. Ells diuen que era per a donar una representació més àmplia, però ha estat tot el contrari.

Després de vore els resultats electorals, podríem dir, que ens agrada. Però no és així, nosaltres preferim l’anterior sistema, perquè aquest el trobem un poc complex.

DI: Penses que d'ací uns 25 ó 30 anys l'Agricultura seguirà sent el motor econòmic de la nostra localitat?

JS: Estem en un procés en el qual va a canviar tot. On estem nosaltres, la Ribera Baixa, sempre ha sigut l’agricultura el  motor econòmic, i ara pensem que està infravalorada.


Està clar que l’agricultura ha canviat molt, però pense que si l’agricultura ens ha fallat, seria l’hora de començar a produir.
Ara la producció se n’ha anat fora, i nosaltres només podem comprar i vendre, no produir. Jo crec que possiblement, algun dia els polítics reaccionen i intenten que els pobles siguen autosuficients per a donar-se menjar i produir els seus productes propis, i no que la producció estiga desplaçada a països com La Xina o Pakistan.



DI: Dins del vostre programa electoral, estava assumir la competència de platges i així optar a l'obtenció de la Q de Qualitat. Quan serà possible açò?


JS: Jo pense que serà possible quan l’Ajuntament de Sueca ens done els diners que corresponen a l’EATIM. Perquè clar, les competències es demanen amb diners. De fet estem treballant per això, no és una cosa que hem deixat de costat.




DI: Penses que l'EATIM hauria de rebre un tracte diferent, tant des de l'Ajuntament de Sueca, com des d'altres administracions?


JS: Doncs sí, primer perquè és un Ajuntament xicotet i disponibilitat econòmica en té poca. Nosaltres a Sueca demanem diners, competències, i un conveni en el qual arribem a un acord i no haver d’anar a Sueca tots els anys a reclamar diners, sinó a dedicar-nos a governar els nostres pobles.

Per part de la Generalitat Valenciana i la Diputació de València, el que he de dir és que tenen la gran pocavergonya d’adeudar-nos des del 2009 al voltant de 70.000 €, de subvencions, que hem hagut de pagar de la nostra butxaca, perquè teníem amenaces de què si no ho pagàvem ens portaven al contenciós.

En aquest cas, hi ha una subvenció de 2.009 que ens va concedir la Generalitat que pujava a 63.000 €, i que a hores d’ara, està pagada íntegrament per l’Ajuntament del Mareny, a l’espera de què ens la paguen. Això per a un Ajuntament xicotet, invertir aquesta quantitat de diners suposa un forat molt gran per a les arques municipals.

La Diputació diu que ajuda als pobles xicotets. En aquest cas, algunes subvencions que ens han denegat, s’haurien d’haver aprovat pels pocs recursos dels que disposem.



DI: El Mareny de Barraquetes té ajuntament propi des de que fa 13 anys va ser declarat EATIM. El poble ha canviat moltíssim. Quines coses destaques de les que ja s'han aconseguit? I quines són les que no tenim encara i t'agradaria aconseguir?


JS: Des de que som EATIM tenim una autonomia. També tenim més consciència de poble, perquè si la gent necessita alguna cosa pot anar a l’Ajuntament del Mareny sense haver de desplaçar-se a Sueca. A l’hora del manteniment del poble s’ha millorat, jo diria que en un 200%.

Pensem que el més fonamental com a Ajuntament, és l’obtenció de més competències, per a donar més privilegis a la gent del Mareny, i assumir-les nosaltres mateixa. A banda de què podriem crear borses de treball per a determinats treballs que donaríem des de l’Ajuntament com pugen ser els treballs estiuencs per a la platja.



DI: Des de 2007 s'està treballant per a recuperar el terme que històricament a pertenescut al Mareny de Barraquetes. Creus que serà possible recuperar-lo, com ho fareu? Fins on arribaria exactament el terme que reclameu per al Mareny?


JS: Sí, quan parlem del Terme del Mareny, és més del doble del que tenim. Pensem que en el tema del Terme, no se’ns ha donat el que ens toca. En el seu dia hi hagué una gent que ho va negociar, la qual mereix tot el meu respecte, però pense que s’hauria d’haver forçat un poc més.

Amb més terme, és millor perquè quan més terme més contribució, i són diners que després el Mareny pot gestionar per a coses del poble, donar treball, atendre les demandes del nostre poble.




DI: Si vols afegir alguna cosa, ara és el moment.

JS: Sí, doncs m’agradaria dir que estem esperant que la Diputació ens instal·le Wi-Fi al Mareny, tant a la zona del poble com la de la Platja, perquè pensem que l’internet ací és prou deficient i car.

Entre altres coses, també estem negociant amb la Diputació un passeig carril-bici, que anirà des de la Cooperativa fins els Càmping Les Palmeres, el qual permetrà a la gent anar per ací amb més facilitat.

Per últim, convidar a la gent a què participe en les nostres activitats estiuenques, com són el Juliol Esportiu, les festes de Sant Roc, i la setmana cultural que tenim preparada per a finals d’agost.

DI: Moltes gràcies per haver participat en aquesta entrevista. A seguir treballant pel Mareny.

JS: Gràcies a vosaltres, estaré a la vostra disposició.

Comentaris

  1. Ànim a Jordi i al seu equip de govern per lluitar pels nostres drets com a poble, per anar augmentant poc a poc les activitats i serveis, i per estar al costat dels veïns i no per dalt..Des de l´humiltat d´un poble menut que sempre s´ha sentit gran, entre tots i totes anirem fent

    ResponElimina
  2. Una gran entrevista! Ànim Jordi, tu i el teu equip de govern esteu fent dia a dia un gran treball per el Mareny de Barraquetes. Felicitats per el vostre treball que heu fet fins ara i a seguir aixina!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Tot aquell comentari que continga insults o males formes serà esborrat.

Entrades populars d'aquest blog

Artur Part parlarà sobre les Festes del Mareny al seu programa de ràdio

Artur Part. Valencia, no sólo fallas , és el programa que dirigeix el marenyer Artur Part i que té lloc cada dimecres de 20h a 21:30h a l'emissora Ràdio Univers València , que es pot seguir en directe per internet. Després d'uns problemes tècnics que provocaren que el programa del passat dimecres no es poguera emetre, hui dimecres 30 d'abril, es farà un repàs de com s'han esdevingut les Festes de Pasqua del Mareny i de les diferents activitats que les conformen, com també del ressò que han tingut enguany.

Club de Córrer Mareny de Barraquetes a L'Alcúdia

Ahir dissabte 5 de maig, va tindre lloc la XXV Volta a peu a L’Alcúdia , sent així la tercera prova puntuable del Circuit. Té una llargària de 10 km i participaren 961 corredors. Teniem quatre representants. Parlant del Club de Córrer del nostre poble: Els nostres representants en la cursa d'ahir a la L'Alcúdia, junt a 2 corredors més. Jordi Meseguer , va completar la cursa en 00:36:28. Va finalitzar en la 25a posició de la classificació general, i el 13é de la seua categoria Senior M . En el seu lloc, Juan Fuster , va finalitzar la carrera en 00:39:14, en la posició 88 de la general, i 44 de la seua categoria Veterano A .

La Platja del Rei és gestionada per l'Ajuntament del Mareny per primera vegada

Inauguració de la temporada estiuenca a la Platja del Rei. El diputat de Medi ambient, Salvador Enguix , al costat de la directora general de Persones amb Discapacitat, Pilar Collado , l'alcalde del Mareny de Barraquetes, Jordi Sanjaime , la regidora de Turisme del Mareny, Neus Beltrán , junt a la resta de regidors de l'ajuntament del Mareny, han inaugurat la temporada de platja de l'entitat local menor. La corporació provincial s'encarrega de condicionar la costa del Mareny de Barraquetes mitjançant el seu servei de Neteja de Platges amb el qual es posa a punt el litoral de la província amb el mateix cost per metre quadrat per als ajuntaments que fa cinc anys, 0,217 euros a l'any el metre quadrat. La corporació provincial netejarà aquest 2014 un total de 24.000 metres quadrats de platja del Mareny de Barraquetes mitjançant un procés que atén a criteris higiènics i mediambientals. El principal objectiu és mantenir la costa neta pel seu gran valor natural,...