Passa al contingut principal

Nota informativa sobre el mosquit tigre

Mosquit tigre femella,més
dolorosa que el mascle
El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic, però s'ha diversificat ja per molts països de tot el món, mitjançant la venda de pneumàtics i plantes aquàtiques, on s'instal·len les seues larves. Es va detectar a Espanya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en xicotetes basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Per la zona de la mediterrànea, fins ara, no s'ha detectat cap cas de malaltia transmesa per aquest mosquit. No obstant això, cal tindre present la capacitat que tenen d'actuar com a vector d'alguns tipus de malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya i Dengue, tot i que aquesta probabilitat és actualment baixa al nostre país.

En la zona del Mareny de Barraquetes, Sueca, Sollana, i la resta de pobles que compten amb arrossars, és molt comú trobar-lo, per això s'ha d'anar amb compte, i estar-ne assabentats de com evitar-lo i com actuar en cas de picades. Ací vos deixem informació útil:

Com evitar-lo


La manera més efectiva de frenar la proliferació del mosquit és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves. Això només s'aconsegueix eliminant els llocs d'aigua on creixen, habitualment acumulacions en recipients que es deixen a la intempèrie.

Cicle vital del mosquit tigre
Si l'aigua on creixen s'evapora o s'elimina, les larves moren sense poder arribar a desenvolupar el mosquit. Per això és important no facilitar la proliferació evitant de mantindre envasos que facen de receptacle d'aigua estancada durant més de deu dies.

Als domicilis, la millor solució per prevenir i controlar el mosquit és retirar els recipients que contenen aigua, o neutralitzar-los foradant-los, invertint-los, cobrint-los o canviant l'aigua setmanalment.


 

Les picades

Com es poden evitar les picades
Les principals mesures que cal tindre en compte són:
  • Evitar l'entrada del mosquit als edificis, instal·lant tela de mosquitera que impedisca el pas a les finestres, portes i altres obertures.
  • Portar roba de màniga llarga, pantalons llargs (millor si són de color clar) i calcetins.
  • Limitar les activitats a l'exterior a les hores de més activitat del mosquit (durant el dia).
Si opteu per l'ús de productes repel·lents per a la pell, eviteu de posar-ne a xiquets de menys de dos anys. Tampoc heu de posar-se'n mai a les mans.
Què cal fer amb les picades
Amb una picada de mosquit tigre cal actuar, en general, com en la resta de picades de mosquits. En aquest sentit, cal rentar i desinfectar bé la zona de la picada i tractar-ne els símptomes.
  • Renteu la zona afectada amb aigua i sabó com més prompte possible.
  • No vos fregueu la pell: banyeu-la en lloc de fregar-la i assequeu-la.
  • Tracteu de mantidre la zona neta i eixuta fins que disminuisca la irritació.
  • Eviteu de rascar-vos.
  • Apliqueu una compresa de gel o gel embolicat en un drap a l'àrea de la picada.
  • En cas que persistisquen les molèsties, telefoneu al 112.
En la majoria de casos, les picades es poden tractar a casa fàcilment. Hi ha productes comercials i productes casolans com el vinagre, l'alcohol de curar o el gel, que disminueixen la picor. No obstant això, algunes persones tenen reaccions al·lèrgiques que poden ser greus.

Quan cal telefonar a urgències
Truqueu al 112 o busqueu assistència mèdica d'emergència si patiu:
  • Dificultat per a respirar.
  • Inflamació en qualsevol part de la cara.
  • Sensació d'opressió a la gola.
  • Sensació de debilitat.
  • Coloració blavosa.
  • No feu torniquets.
  • No preneu estimulants, aspirines ni qualsevol medicament per al dolor que no vos haja prescrit el metge.

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Tot aquell comentari que continga insults o males formes serà esborrat.

Entrades populars d'aquest blog

10.000 goles cridaren a Madrid a favor de les ELM

Els marenyers a l'inici de la manifestació. El passat dilluns 10, va tindre lloc a Madrid l' exitosa manifestació en contra de la supressió de les 3.725 Entitats Locals Menors de l'Estat espanyol. A les 5:45 eixia el bus en direcció a Madrid des de la Cooperativa del Mareny de Barraquetes. 55 marenyers i marenyeres , de totes les edats, viatjaren cap a la capital d'Espanya per a recolzar l' Ajuntament del Mareny de Barraquetes , que igual que 3.724 juntes veïnals més, estan en perill per culpa de les retallades que s'estan aplicant des del govern central.

Entrevista: David Furió, Jove Artista

Tots els marenyers i marenyeres hem pogut conéixer les obres de David Furió i Bartolomé, donades les nombroses exposicions que ha realitzat, o mitjançant el seu bloc. Aprofitant que ha guanyat un concurs recentment, l'hem entrevistat per a què tots puguem conéixer l'artista i el món de l'art contemporani en general, de més a prop. No ens ha decebut; ací vos deixem amb aquesta entretinguda entrevista. David Furió amb l'obra que l'ha fet guanyador de l'últim concurs. Diari Independent: Què significa per a tu la paraula art? David Furió: Segons ens conten els “entesos” en la matèria, és qualsevol activitat o producte realitzat per l'ésser humà amb una finalitat estètica o comunicativa, a través de la qual s’expressen idees, emocions, o en general, una visió del món, mitjançant diversos recursos, com els plàstics, lingüístics, sonors…

El Mareny ja disposa de marca turística

Marca turística d'El Mareny Divendres a les 12 del migdia, tenia lloc a l'Ajuntament d'El Mareny , la decisió del jurat per a escollir el logotip turístic que servirà com a marca turística del nostre poble. El jurat, que no ho ha tingut gens fàcil amb dénou dissenys presentats, el formaven: l'alcalde  Jordi Sanjaime , la regidora de Turisme,  Neus Beltrán i la professora de Belles Arts,  Carme Sarrió .