Casa Carots, Ajuntament del Mareny. |
En el Consell de Ministres del 13 de juliol, es va aprovar l'avantprojecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local. En aquest, es parla sobre l'erradicació de les Entitats Locals Menors, que com tots sabem, el Mareny de Barraquetes és considerat així, des de 1999.
Demà a les 21 hores a la Casa de la Música (C/ Les Parres), l'alcalde del Mareny Jordi Sanjaime i la resta de regidors del Mareny, han convocat una reunió informativa sobre els efectes que tindrà aquesta mesura en la nostra localitat.
Procedim a fer un resum de l'extens informe:
Es clarifiquen les competències municipals per a evitar duplicitats i eliminar les competèncias impròpies, cosa que suposarà un estalvi de com a mínim 3.500 milions d'euros.
• Se suprimeixen les 3.725 entitats locals menors (EATIM) existents.
• S'eliminaran les mancomunitats de les quals la sostenibilitat financera no estiga assegurada i les seues competències passaran a ser exercides per les Diputacions provincials, que es reforcen.
• Cap alcalde ni president de Diputació podrà cobrar més que un ministre (68.981,88 euros) ni les retribucions de la Corporació Municipal podran suposar més del 0,6 % del total de despeses del Pressupost municipal.
• En les properes eleccions municipals s'eliminaran 21.338 regidors i els municipis no podran tindre més de 35 regidors.
Després de 13 anys, El Mareny veu perillar el seu govern propi. |
El Consell de Ministres ha rebut un informe del Ministre d'Hisenda i Administracions Públiques sobre l'Avantprojecte de Llei per a la racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local, que està inspirada en el principi d'Una administració, una competència, per a cercar una gestió més eficient, amb un estalvi d'almenys 3.500 milions d'euros per l'eliminació de duplicitats i competències impròpies.
Aquest Avantprojecte canvia la legislació bàsica municipal amb l'objectiu de què les Entitats Locals s'adapten a la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, i evitar que gasten més del que ingressen. Per a això, s'actualitzen les competències municipals, atribuint amb precisió les que han de ser desenvolupades pels municipis, diferenciant-les amb claredat de les estatals o autonòmiques,
Es potencia el paper de les Diputacions Provincials i Comarques, per a la gestió de serveis obligatoris mínims en municipis inferiors a vint mil habitants.
L'estalvi generat per l'absorció dels serveis públics obligatoris per les Diputacions en municipis inferiors a cinc mil habitants seria de 2.248,2 milions d'euros, que arribarien als 3.500 milions amb l'absorció de competències de municipis de fins a vint mil habitants.
Actualment, el 71,3 % de les mancomunitats no compleixen amb les seues obligacions de presentar comptes anuals. Els serveis de les mancomunitats passarien a dependre de les Diputacions Provinciales, una administració més transparent, ja que el 90 % sí que compleix amb la presentació dels comptes anuals.
La supressió de les mancomunitats que no superen els criteris d'avaluació durà un estalvi aproximat de més de set cents milions d'euros. Així mateix, més del 70 % de les EATIM no compleix amb la seua obligació de presentar els seus comptes anuals.
Es dissolen les 3.725 EATIM existents, entre les que estan les pedanies o les parròquies, que passen a ser absorbides pels Ajuntaments dels que depenguen.
Una de les moltes millores des de fa 13 anys, ha estat la Ludoteca. |
Delegació o traspàs de competències
També es millora la regulació dels convenis entre Administracions. Fins ara, eren focus d'endeutament per no anar acompanyat el traspàs de competències del seu corresponent finançament. Amb la reforma, els convenis pels que l'Estat, les CC.AA. o qualsevol Entitat Local deleguen l'exercici de competències en els municipis hauran de ser acceptats expressament per aquestos i hauran de suposar una millora en l'eficiència de la gestió pública.
A través d'un segon Avantprojecte de Llei, del que també ha informat al Consell de Ministres el titular d'Hisenda i Administracions Públiques, es modifica també la Llei Orgànica del Règim Electoral General amb objecte de reduir en un terç el nombre de regidors existents, que passen dels 68.578 actuals a 47.240. Això significa que en les properes eleccions municipals s'escolliran a 21.338 regidors menys, que suposa un 31,1 % de reducció.
FUÉ BONITO MIENTRAS DURÓ...
ResponElimina