Passa al contingut principal

Balanç de l'any agrari fet per La Unió

Concentració de La Unió.
El deute que la Generalitat té contret amb els llauradors i ramaders del País Valencià, més de 120 milions d'euros en concepte d'ajudes, és un dels fet més destacats de la part negativa pel que es refereix al balanç agrari d'enguany efectuat per LA UNIÓ de Llauradors. Aquesta quantitat se suma a la que tenen altres organismes del sector i que afecten als seus socis o membres que en molts casos són també llauradors (comunitats de regants, consells reguladors, empreses agroalimentàries, entitats vinculades al desenvolupament rural, etc.), el que eleva la xifra a més de 300 milions d'euros, en alguns casos pendent des de l'any 2010.
 
LA UNIÓ ha estat l'única organització professional agrària valenciana que ha eixit al carrer periòdicament per a reclamar el pagament de les ajudes al llarg de tot l'any. Des de la manifestació general celebrada per les retallades al febrer, nombrosos han estat els actes de protesta: al març pels carrers d'Utiel, concentracions en la Conselleria d'Agricultura i Oficines Comarcals de la Conselleria de moltes comarques durant els mesos de juny i juliol, actes de protesta a Castelló i la comarca de la Plana Baixa al juny i juliol, tancament de la Comissió Executiva al novembre dins de la Conselleria d'Agricultura o concentració d'arrossers al desembre a la pedania de El Palmar. També va alertar LA UNIÓ a través d'una campanya sobre la prescripció de les ajudes als quatre anys i l'adopció de mesures per a impedir-lo.

Altre fet rellevant de l'any que finalitza és l'entrada en vigor a l'octubre de l'Acord d'Associació entre la Unió Europea i El Marroc que provocarà greus perjudicis per als productors hortofruitícoles valencians, ja que augmenta el volum d'alguns productes marroquins per a comercialitzar en la UE i s'assegura el lliure comerç en tots els no catalogats com sensibles, sense compensacions per als productors valencians. Aquest acord es pot traduir a mitjan termini en la pèrdua de quasi 700.000 jornals, el possible abandonament de 15.000 hectàrees de cultiu i la pèrdua directa per la competència d'uns 200 milions d'euros. El progressiu increment de les importacions fa que la preferència comunitària siga una mera anècdota.

Els diferents productes agrícoles i ramaders han prosseguit en 2012 la seua crisi de preus en origen mentre en destinació els consumidors paguen quantitats molt elevades pels mateixos, sense que les Administracions competents facen gens per evitar-lo. En l'actualitat els llauradors i ramaders valencians perceben els mateixos preus pels seus productes que fa més de vint anys. Malgrat el descens dels preus en origen per als llauradors i ramaders, els costos de producció segueixen a l'alça i així cada vegada es paga més pel gasoli, la llum, els pinsos, els fitosanitaris i adobs, per l'aigua, etc.

La deixadesa i falta de resposta per part de la Generalitat per a contrarestar la plaga de conills o de fauna salvatge ha estat així mateix palpable, situació que va motivar una concentració de LA UNIÓ davant la Conselleria de Medi Ambient en el mes de març.

També cal reflectir la falta de resposta davant la successió d'adversitats climatològiques doncs de les promeses inicials es passa a fets que tarden molt en concretar-se o ni tan solament això. Una prova de l'anterior és que no haja hagut ajudes per les gelades de febrer, a pesar que Agroseguro va quantificar les pèrdues en uns 145 milions d'euros, que s'eleven als 200 segons LA UNIÓ si sumem totes les produccions afectades amb i sense assegurança. Ressaltar així mateix la tímida resposta davant els devastadors incendis que van afectar al juliol a nombroses comarques de la província de València i Castelló, amb escasses ajudes per als afectats i on per primera vegada es traspassa la gestió als ajuntaments. En l'apartat positiu cal reflectir la sensibilitat de l'Administració per a poder efectuar les tasques del pastoratge en les zones sinistrades.

Han estat també continus els robatoris de collites, animals (amb una onada important en granges de porcí) i eines o maquinària essencials per a l'activitat agrària com per exemple els que se succeeixen en els pous de reg. Relacionat amb l'anterior està la pujada de les taxes judicials que provocarà que els llauradors i ramaders desistisquen d'emprendre accions judicials en cas d'impagament en la venda de les seues collites o el seu bestiar i beneficiarà directament a aquelles persones o empreses que deixen de pagar les mateixes.

Altre aspecte rellevant és la retallada en les partides pressupostàries destinades al sector agrari tant per part del Govern central com autonòmic o les fortes pujades cadastrals en alguns municipis, recorregudes en alguns casos per part de LA UNIÓ que finalment van ser minorades gràcies a les seues al·legacions.

Un aspecte a destacar de l'any que conclou és l'engegada del projecte puntdesabor per part de LA UNIÓ; dedicat al cultiu, venda i distribució de fruites i verdures ecològiques i de proximitat. La primera pedra del mateix és l'obertura d'una botiga en el centre de València que ha rebut nombrosos elogis i un premi de la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica. Altre aconseguiment important de LA UNIÓ és que el consum d'aigua de les explotacions ramaderes del País Valencià quede exempt del pagament del cànon de sanejament com fins a ara succeïa, el que estalviarà una bona quantitat de diners a les malmeses butxaques de nombrosos ramaders valencians. Al costat d'això porta a terme una intensa campanya informativa per a adequar les granges a les exigències de la normativa sobre benestar animal que entraran en vigor a principi de 2013.

El canvi quasi a final d'any en la titularitat de la Conselleria d'Agricultura de Maritina Hernández per José Ciscar, amb un major pes polític que l'anterior, fa albirar esperances d'un canvi en la agilització del cobrament de les ajudes i en les polítiques a aplicar en el sector agrari valencià. Les diferents taules de negociació establides per Hernández per a aplicar mesures correctores en el camp valencià no han tingut continuïtat ni cap aplicació efectiva. De totes maneres escarmentats els llauradors de promeses incomplides, caldrà veure en la realitat com evoluciona tot.
 

Comunicat de premsa de La Unió.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Artur Part parlarà sobre les Festes del Mareny al seu programa de ràdio

Artur Part. Valencia, no sólo fallas , és el programa que dirigeix el marenyer Artur Part i que té lloc cada dimecres de 20h a 21:30h a l'emissora Ràdio Univers València , que es pot seguir en directe per internet. Després d'uns problemes tècnics que provocaren que el programa del passat dimecres no es poguera emetre, hui dimecres 30 d'abril, es farà un repàs de com s'han esdevingut les Festes de Pasqua del Mareny i de les diferents activitats que les conformen, com també del ressò que han tingut enguany.

Club de Córrer Mareny de Barraquetes a L'Alcúdia

Ahir dissabte 5 de maig, va tindre lloc la XXV Volta a peu a L’Alcúdia , sent així la tercera prova puntuable del Circuit. Té una llargària de 10 km i participaren 961 corredors. Teniem quatre representants. Parlant del Club de Córrer del nostre poble: Els nostres representants en la cursa d'ahir a la L'Alcúdia, junt a 2 corredors més. Jordi Meseguer , va completar la cursa en 00:36:28. Va finalitzar en la 25a posició de la classificació general, i el 13é de la seua categoria Senior M . En el seu lloc, Juan Fuster , va finalitzar la carrera en 00:39:14, en la posició 88 de la general, i 44 de la seua categoria Veterano A .

La Platja del Rei és gestionada per l'Ajuntament del Mareny per primera vegada

Inauguració de la temporada estiuenca a la Platja del Rei. El diputat de Medi ambient, Salvador Enguix , al costat de la directora general de Persones amb Discapacitat, Pilar Collado , l'alcalde del Mareny de Barraquetes, Jordi Sanjaime , la regidora de Turisme del Mareny, Neus Beltrán , junt a la resta de regidors de l'ajuntament del Mareny, han inaugurat la temporada de platja de l'entitat local menor. La corporació provincial s'encarrega de condicionar la costa del Mareny de Barraquetes mitjançant el seu servei de Neteja de Platges amb el qual es posa a punt el litoral de la província amb el mateix cost per metre quadrat per als ajuntaments que fa cinc anys, 0,217 euros a l'any el metre quadrat. La corporació provincial netejarà aquest 2014 un total de 24.000 metres quadrats de platja del Mareny de Barraquetes mitjançant un procés que atén a criteris higiènics i mediambientals. El principal objectiu és mantenir la costa neta pel seu gran valor natural,...